Wat is een executive search bureau en wanneer schakel je zo’n bureau in?

Het afgelopen jaar stond in het teken van personeelstekort in Nederland. Als ondernemer in ons land blijkt het lastig te zijn om écht passend personeel te vinden dat ook nog eens blijft plakken. Voor werkzoekenden is er immers zoveel keuze met al dat personeelstekort dat zij sneller verder kijken als een baan niet bevalt.

De vraag is natuurlijk hoe je als ondernemer of organisatie dan aan goed en passend personeel komt; werknemers waar je op kunt bouwen en die je kunt vertrouwen. In dat geval is het aan te raden om een zogeheten executive search bureau in te schakelen. Wat is een executive search bureau precies en wanneer schakel je zo’n bureau in?

Executive search bureau: wat is dat precies?

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om mogelijke werknemers te zoeken en te vinden die bij je bedrijf passen. Nu we de laatste maanden zoveel te maken hebben met personeelstekort in vrijwel alle branches is het voor bedrijven lastiger om passend personeel te vinden. Door een executive search bureau in te schakelen zorg je er als ondernemer voor dat dat verleden tijd is. Zo’n bureau gaat namelijk op zoek naar de meest geschikte en relevante kandidaten voor een bepaalde functie of vacature. Meestal zijn dit mensen die al een vaste baan hebben en niet eens zozeer op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Het kan echter ook een werkzoekende zijn, maar dit komt zelden voor. Daarmee onderscheidt een executive search bureau zich ook van andere werving- en selectiebureaus, omdat zij op zoek gaan naar een echte match op basis van ieder mogelijk persoon. Een normaal wervingsbureau houdt het vaak bij mensen die actief op zoek zijn naar een baan. Zij wachten vaak op kandidaten die zich melden of gaan actief op zoek naar mensen die werkzoekend zijn. Bij executive search is dat dus net even anders.

De juiste persoon op de juiste plek: zo werkt dat

Wat je moet weten wanneer je erover nadenkt om een executive search bureau in te schakelen, is dat een groot deel van de Nederland ervoor open staat om een nieuwe baan aan te nemen als er een mooi aanbod langskomt. In andere woorden: voor het juiste aanbod willen zij zeker een carrièreswitch doen. Daarnaast is een kleiner deel van de werkende Nederlanders sowieso al op zoek naar een andere baan. Bij executive search draait het vooral om die eerste groep en dat is volgens onderzoek zo’n 70% van de Nederlanders. Zij zouden er zeker over nadenken als ze een beter aanbod krijgen voor een andere baan dan ze nu hebben.

Executive search is iets dat niet zomaar uitgevoerd kan worden. Het betreft maatwerk, omdat ieder bedrijf en iedere functie anders is. Ben je op zoek naar 50 medewerkers voor een supermarkt, dan ga je niet aan de slag met een executive search bureau. Maar: heb je een heel specifieke functie binnen de sales, de marketing, de retail of een andere branche en heb je echt de juiste persoon op die plek nodig? Dan is executive search wellicht iets voor jou. Hierbij moet je een mogelijke kandidaat een heel goed aanbod kunnen doen, dus denk daar goed over na.

Voordelen van executive search voor jouw bedrijf

Het grootste voordeel van executive search is je waarschijnlijk wel duidelijk: het is dé mogelijkheid om een vacature op te vullen met een passende werknemer, zelfs in tijden van personeelstekort. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen van het inhuren van een executive search bureau voor jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende pluspunten:

  • Het vinden van de juiste kandidaat kost veel tijd en energie, met name wanneer de functie erg specifiek is. Geef je dit zoekwerk uit handen aan een executive search bureau, dan bespaar je jezelf die tijd en moeite. Grote kans dat je dat goed kunt gebruiken voor een ander onderdeel binnen je bedrijf.
  • Een executive search bureau werkt altijd heel discreet. Dat is met name bij belangrijke functies zoals een vacature voor een senior positie van groot belang. Je wil bijvoorbeeld niet dat de concurrent op de hoogte is van je zoektocht. Daar gaat een executive search bureau altijd heel vertrouwelijk mee om.
  • Uiteindelijk is het inhuren van zo’n bureau kostenbesparend. Dat lijkt in het begin misschien niet zo, omdat je er natuurlijk gewoon geld voor moet betalen. Maar: omdat de kans op een passende kandidaat groter is dan wanneer je zelf op zoek gaat, ben je in verhouding minder geld kwijt. Mocht je zelf een werknemer aannemen en die blijkt geen match te zijn, dan ben je veel meer geld kwijt.
Previous articleHet vermogen van Fajah Lourens in 2024. Hoe rijk is deze powervrouw?
Next articleHoe word je assertiever op je werk?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here