3 Sociale veranderingen om een effectiever leider te worden. Benieuwd?

Organisaties en leiders die een cultuur van voortdurende verbetering willen creëren, zullen ongetwijfeld interesse hebben in Lean Six Sigma. Lean-denken en -praktijken kenmerken zich tot bloei vanuit een methode gericht op procesverbetering op basis van statistische middelen en gegevensanalyse. Hier zijn drie sociale veranderingen die je kunt maken om een effectievere Lean leider te worden.

1. Het veranderen van de manier waarop je over problemen praat

Als het gaat om Lean leiderschap, dan is het van vitaal belang dat er een bedrijfscultuur wordt ontwikkeld die ruimte en vertrouwen geven aan werknemers om oplossingen en ideeën voor verbetering te kunnen aandragen. Het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van problemen moet worden gerespecteerd. In traditionele organisaties is dit echter een dilemma dat het gebruikelijke managementgedrag niet uitdraagt.

Als een dergelijke transformatie benodigd is, luister naar wat mensen binnen jouw organisatie te zeggen hebben. Stel vragen die gericht zijn op wat je te weten wilt komen en vraag welke hulp ze nodig hebben of willen.

2. Aandacht voor de sociale aspecten van leiderschap

Uitdrukkingsvormen die managers en leiders gebruiken wanneer zij met werknemers spreken, hebben een aanzienlijke sociale invloed op de werkrelaties tussen werknemers en teamleden. Het is dus belangrijk om meer bewustzijn te verwezenlijken in je communicatiegedrag. Het gaat hier net zo goed over de subtielere communicatiehandelingen zoals lichaamstaal. Maak jezelf wegwijs met manieren waarop je jouw invloed als leider of coach op een positieve wijze kunt uitdrukken, zodat je voor een tevreden werkomgeving zorgt met een hogere productiviteit.

3. Luisteren en echt opletten

We luisteren de hele tijd, maar schenken we ook aandacht aan wat we horen? Onze metale geesten zijn enorm druk met zichzelf bezig en we praten dan ook voortdurend tegen onszelf, zelfs wanneer anderen voor ons staan en tegen ons praten! Dit veel voorkomende verschijnsel heeft echter minder plek in effectief leiderschap gebaseerd op de Lean-principes, dus wil je ervoor zorgen dat je jouw vaardigheden als luisteraar weet te ontwikkelen.

Dit doe je door verbinding te maken met de andere persoon, niet alleen met woorden en bewuster aandacht schenken aan wat er gezegd wordt. Daarnaast is het slim om aan de slag te gaan met oefeningen die helpen om ruis in de geest te verminderen of te negeren. Vergeet ook zeker niet om jouw eigen perspectief soms thuis te laten en simpelweg te erkennen wat gezegd wordt zoals het gezegd wordt! Op die manier zul je bewuster zijn van de gevoelens en zorgen van de ander. Deze luisteraspecten kunnen misschien een uitdaging voor je zijn, maar ondanks onze fundamentele menselijke aard, kunnen we het zeker aan.

Previous articleOp de hoogte blijven van alles wat er op het gebied van werk en ondernemingschap gebeurd? Lees dan gauw verder.
Next articleZo regel je de zaken op fiscaal gebied goed als mkb’er

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here