De voordelen van teambuilding: waarom is het zo belangrijk voor jouw team?

Af en toe wat leuks doen met het team. Het hoort erbij. Ontspanning en elkaar beter leren kennen op een andere manier dan op de werkvloer.

“Teamwork makes the dream work”, heb je vast wel eens van gehoord, maar het klopt wel degelijk. Succes wordt vaak in teamverband behaald, vooral door goed samen te werken. Het woord teambuilding geeft eigenlijk al precies de essentie van de betekenis aan; het bouwen van een team. Verschillende medewerkers hebben verschillende vaardigheden, maar ook persoonlijkheden. Het is belangrijk dat je medewerkers op een goede manier met elkaar samen kunnen werken. Alleen dan kun je als organisatie optimaal functioneren. Teambuilding draagt hier dus aan bij.

Nu Covid 19 nog steeds gaande is heb je vast wel eens van teambuilding online gehoord? Helemaal trending deze dagen en zeker dankzij Covid-19. Al hoewel er wel weer het één en ander mogelijk is op locatie met 1.5 meter afstand, is online teambuilding de trend van nu; veilig op afstand met elkaar verbinden en leuke dingen doen.

Je kan bijvoorbeeld tijdens een online teambuilding met elkaar bewegen op muziek, maar denk ook aan een online bingo.

Wat is teambuilding nou eigenlijk precies en wat zijn de voordelen? Teambuilding is eigenlijk een verzamelterm die gebruikt wordt om de verschillende soorten activiteiten uit te drukken die ingezet worden om de sociale relaties binnen een team of groep te versterken. Dit kan dus zijn een leuke online bingo of samen bewegen op muziek. Maar er is nog veel meer mogelijk.

Enkele voordelen van teambuilding:

1. Het vergroot het vertrouwen

Vertrouwen hebben in elkaar is van groot belang. Tijdens een teambuildingactiviteit moeten verschillende taken worden uitgevoerd, hierdoor moet je elkaar leren vertrouwen. Het vertrouwen in elkaar groeit en zal uiteindelijk ook bijdragen op de werkvloer.

2. Goed voor communicatie

Binnen veel bedrijven is één van de grootste problemen de communicatie onderling. Tijdens een teambuildingsactiviteit is open communicatie hoe dan ook nodig. Dit is niet alleen nodig tijdens een activiteit, maar ook tijdens het werk. Als het goed is zal je deze open communicatie terugzien op de werkvloer. Hier speelt vertrouwen ook weer een rol. Als je elkaar vertrouwt zal je meer open communiceren.

3. Binding met elkaar

Mensen voelen zich meer verbonden met elkaar wanneer zij samen iets doen of meemaken. Op kantoor ben je vaak zakelijker en laat je jezelf (waarschijnlijk) van een andere kant zien. Door informeel te verbinden leer je elkaar op een andere manier kennen en dit kan weer tot positieve resultaten leiden op de werkvloer.

4. Plezier op de werkvloer

Wat is er belangrijker dan plezier beleven in je werk? Plezier tijdens de teambuildingsactiviteit betekent als het goed is ook meer plezier op de werkvloer. Werknemers hebben met elkaar een leuke dag gehad waar nog lang over nagepraat zal worden. Plezier zorgt voor een ontspannen en gezellige sfeer op de werkvloer.

5. Nieuwe inspiratie

Teambuilding zorgt vaak voor nieuwe inspiratie en ideeën. Als je 5 dagen op kantoor zit (als je een kantoorbaan hebt) of nu vanuit huis werkt heb je weleens behoefte aan een nieuwe omgeving. Teambuilding haalt je uit de vaste omgeving en comfortzone. Dit zal leiden tot nieuwe ideeën en inspiratie en dit zal het team weer goed doen.

Teambuilding is dus zeker belangrijk voor succes op de werkvloer. Wat doe jij aan teambuilding als werkgever?

Previous articleEen nieuwe uitdaging gevonden? Dat betekent een nieuw contract.
Next articleHet vermogen van Jutta Leerdam. Hoe rijk is ze in 2024?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here