Hoeveel kost een verzuimverzekering?

Als ondernemer zijn er veel verzekeringen die je kunt afsluiten voor je bedrijf. Waarschijnlijk heb je het al druk genoeg met de dagelijkse werkzaamheden, dus wellicht heb je niet de tijd kunnen vinden om je in de details van alle verzekeringen te verdiepen. Om je op weg te helpen, bespreken we in dit artikel de verzuimverzekering. Wat houdt die in, voor welke bedrijven is hij geschikt en hoeveel kost hij? Je leest het hieronder.

Wat houdt een verzuimverzekering precies in?

Laten we beginnen met een korte uitleg. Want wat is een verzuimverzekering nu precies? Eigenlijk is het heel simpel. Met deze verzekering bescherm je je bedrijf tegen de kosten die een zieke werknemer met zich meebrengt. Die kosten liggen namelijk behoorlijk hoog. Niet alleen moet je het loon van de werknemer – gedurende twee jaar – door blijven betalen, je maakt ook kosten omdat je een vervanger moet vinden en omdat je inkomsten misloopt. De kosten van een zieke werknemer lopen zo al snel op tot meerdere honderden euro’s per dag.

Voor elk bedrijf

Met de juiste verzekering neemt de verzekeraar deze kosten dus voor zijn rekening. Zeker voor kleine bedrijven is dat een uitkomst, want een klein bedrijf heeft vaak simpelweg de middelen niet om de kosten van een zieke werknemer te kunnen dragen. Tegelijkertijd is een verzekering ziekte werknemer ook voor grotere bedrijven handig. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans op verzuim, dus hoe hoger de kosten van verzuim. Om een lang verhaal kort te maken: voor veel bedrijven, groot en klein, kan de dekking die een verzuimverzekering biedt, erg waardevol zijn.

Hoeveel kost het?

Een verzuimverzekering is natuurlijk niet gratis. De prijs die je hiervoor betaalt, noemt men ook wel het ‘premiepercentage’. Als je dit percentage vermenigvuldigt met de totale loonsom van je werknemers, dan weet je hoeveel je aan premies betaalt voor de verzuimverzekering.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is lastig op voorhand te zeggen welk premiepercentage je zult moeten betalen voor een verzuimverzekering voor jouw bedrijf. Het premiepercentage wordt namelijk berekend aan de hand van veel verschillende factoren, die voor elk bedrijf anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aantal werknemers en de gemiddelde leeftijd van de werknemers. Dit zijn twee voorbeelden, maar de lijst met factoren die een verzekeraar gebruikt om de premie te berekenen, is nog veel langer.

Gemiddeld moet je rekening houden met een premiepercentage van 1,5% tot 5,5%. Vermenigvuldig je dit percentage met de totale loonkosten per jaar, dan weet je hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn voor een verzuimverzekering. We begrijpen dat dit wel een erg ruwe schatting is. Voor een exacte premie kun je het beste een offerte opvragen bij een verzekeraar.

Previous articleGlasvezel voor ondernemers: de voordelen op een rijtje
Next articleOnderprikkeling op het werk. Hoe voelt dat en wat kan je doen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here