Wanneer schakel je een incassobureau in?

edere ondernemer die werkt met klanten, opdrachtgevers en andere bedrijven heeft gemeen dat zij een keer een factuur zal versturen. Je kan hierbij zzp’er zijn, freelancer of een multinational aansturen, zodra je werkt in opdracht van een ander, ga je de uren of de verkoop van producten factureren. Dagelijks gaan er zo heel wat facturen met de gewone of juist digitale post mee. In veel gevallen wordt er netjes betaald binnen de afgesproken betaaltermijn. Maar wat doe je wanneer dit niet gebeurt? Dan schakel je een incassobureau in om het snel en netjes af te handelen.

Factuurafspraken

Het is heel vervelend als een klant of opdrachtgever je maar niet betaalt voor je bewezen diensten. Je zal merken dat je er steeds mee bezig bent of de betaling al binnen is. Dit is heel vervelend, vooral als je zit te wachten op het geld. Het is overigens aan te raden goede afspraken te maken over de factuur, voordat je aan een opdracht begint.

Geef bijvoorbeeld aan dat je de betaling binnen 14 dagen verwacht binnen te hebben. Sommige grote bedrijven hanteren hun eigen betalingstermijnen van 30 tot 60 dagen. De wettelijke betalingstermijn voor grote bedrijven onderling is overigens 30 dagen. Grote bedrijven moeten deze termijn aanhouden naar het MKB toe. Als freelancer of zzp’er mag je best die 14 dagen aanhouden.

Daarnaast is het goed om te weten of je bepaalde informatie op de factuur moet plaatsen. Denk hierbij aan een inkoopnummer of een relatie-identificatienummer. Sommige bedrijven werken met kostenplaatsen die met een speciale code wordt aangeduid. Zorg dat dit op de factuur staat, zodat je in ieder geval aan alle eisen voldoet.

Hulp bij wanbetalers

Klopt je factuur en heb je goede afspraken gemaakt, maar wordt je factuur maar niet overgemaakt, ondanks allerlei herinneringen en aanmaningen? Schakel dan een incassobureau Deventer en omstreken in. Een incassobureau is er voor iedereen die een factuur niet betaald krijgt en gaat zeker voor bedrijven groot en klein aan de slag. Heb je dit nog niet bij de hand gehad, dan is het goed om te weten hoe een incassobureau te werk gaat.

Allereerst willen ze graag voor de casus weten wat de stand van zaken is. Hiervoor laat je weten wat je al aan stappen hebt ondernomen om de factuur overgemaakt te krijgen. Hiervoor kun je mailwisselingen doorsturen, zelfs screenshots van what’s app-berichten, de factuur en de verschillende aanmaningen. De behandelaar gaat hier direct mee aan de slag en gaat namens jou contact opnemen met de wanbetaler. Overigens kun je een incassobureau al inschakelen om de eerste aanmaning te versturen.

Wist je dat veel incassobureaus werken volgens het ‘no cure, no pay’-principe? Dat betekent dat de opdracht kosteloos in behandeling wordt genomen. Pas als de hele zaak is afgehandeld, hoeft er betaald te worden. Je kan deze kosten natuurlijk altijd proberen te verhalen op de wanbetaler. Het is goed om je hierin te laten adviseren door de medewerker van het incassobureau. Veel bureaus werken met medewerkers die een vast aantal dossiers beheren. Zo heb je altijd contact met je eigen vaste contactpersoon en kun je je dossier altijd inzien.

Een incassobureau doet meer

Of je als freelancer werkt of aan het roer staat van een grote onderneming; je kan altijd terecht bij een incassobureau. Wist je dat sommige bureaus zelfs meer aanbieden dan alleen ervoor te zorgen dat je facturen worden voldaan? Zo zou je zelfs je hele debiteurenadministratie bij een incassobureau kunnen onderbrengen. Dit doen zij uiteraard niet allemaal, maar is wel interessant om naar te kijken als freelancer of zzp’er.

Daarnaast zijn er incassobureaus die bij aanhoudend niet betalen een gerechtelijke procedure voor je kunnen opstarten. Natuurlijk gaat dat allemaal in overleg. Bij een gerechtelijke procedure wordt het betalen van de factuur afgedwongen via een rechter. Dit kan zelfs leiden tot het langsgaan van een deurwaarder en een beslaglegging op goederen in het bedrijf. Omdat iedereen dit graag voorkomen ziet worden, helpt het inschakelen van een incassobureau om snel en soepel de betaling te ontvangen.

Wacht niet te lang

Een goede tip voor iedereen die wel eens met een wanbetaler te maken heeft gehad, is dat je niet te lang moet wachten met het inschakelen van een incassobureau. Het scheelt namelijk heel wat tijd en stress als je het snel regelt. Een wanbetaler zorgt er namelijk voor dat je inkomsten misloopt. Misschien zijn dat wel inkomsten die je normaal gebruikt om bijvoorbeeld een rekening bij een leverancier te betalen. Hierdoor betaal jij niet of te laat en raak je in onnodige schulden. Zorg daarom ook altijd dat je een extra potje hebt voor problemen en schakel tijdig een incassobureau in.

Previous articleZakelijk CV maken: 5 onmisbare tips
Next articleVal op: pak verkochte producten bijzonder in.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here