Carrière in de dans wereld. Wel haalbaar?

De creatieve industrie is gewoon heel moeilijk. Er zijn er meestal maar een aantal die het echt maken en doorbreken, meestal met hulp van hun netwerk. Ze zijn gewoon door iemand gezien. Als je dus echt een dans carrière wil moet je vooral overal heengaan, netwerken en aanwezig zijn op social media.

Als men praat over een danser, gaat dit meestal om een danser in bijvoorbeeld musicals of dansvoorstellingen (ballet bijvoorbeeld is een geheel andere tak van sport, en balletdanseressen worden dan ook zelden “gewoon” ‘danseres’ genoemd). Het wordt vrijwel altijd gezien als een leuk beroep, maar feit is dat het ook een beroep is dat veel hard werken betekent, met weinig zekerheid en nou niet echt goede verdiensten (tenzij je misschien als achtergrond danseres voor Madonna of Drake danst).

In de creatieve wereld gaat het eigenlijk (eerlijk is eerlijk) ook vooral om de juiste mensen kennen en contacten te hebben. Je kan nog de beste danser zijn, maar zonder iemand die je echt een podium bied en je omhoog helpt ga je er vaak niet komen,

Opleiding en training zijn natuurlijk ook essentieel voor een danscarrière. Het is eigenlijk de basis, maar is ook geen garantie op succes. Hoewel sommige dansers autodidact zijn, hebben de meesten een formele opleiding gevolgd aan gerenommeerde dansscholen, conservatoria of dansacademies. Hier kunnen ze zich specialiseren in verschillende dansstijlen, zoals ballet, hedendaagse dans, jazz, hip-hop, en meer. Een professionele dansopleiding kan variëren van enkele jaren tot een bachelor- of masterdiploma in dans.

Naast technische vaardigheden is het belangrijk om te werken aan flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en expressieve capaciteiten. Veel dansers nemen deel aan workshops en masterclasses om hun vaardigheden te blijven verbeteren en hun danshorizon te verbreden.

Eenmaal klaar om de danswereld in te gaan, kunnen dansers zich aansluiten bij dansgezelschappen, ballet- of dansgezelschappen, producties voor theater en musicals, muziekvideo’s of zelfs optreden als achtergronddansers voor bekende artiesten. Sommige dansers kiezen ervoor om hun eigen dansgezelschap op te richten en te leiden.

Het is belangrijk op te merken dat een carrière in de danswereld veel toewijding en doorzettingsvermogen vereist, omdat het vaak onregelmatige werktijden en fysieke uitdagingen met zich meebrengt. Bovendien kan het kortstondige karakter van danscarrières betekenen dat dansers na verloop van tijd hun focus moeten verleggen naar ander werk of rollen binnen de dansindustrie, zoals choreograaf, regisseur of dansdocent.

Het is zwaar, hard werken en het verdient eigenlijk ook niet zoveel…maar passie kan winnen. Dus geef nooit op.

Wat verdien je als danser?

Een Danser verdient per maand gemiddeld € 2.200 bruto. Het minimale salaris ligt op € 1.800 en het maximale bruto maandloon ligt op € 2.600 bij een 40-urige werkweek.

Previous articleVermogen Thijs Römer. Benieuwd?
Next articleDit is waarom je beter een kantoorruimte kunt huren

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here