Hoe wordt je arts en wat verdient het?

wat verdient een arts

Jij wilt graag arts worden en bent je aan het oriënteren op dit beroep.

Het is een vak waarbij je anderen kunt helpen met het belangrijkste in een mensenleven: de gezondheid. Je kunt de levenskwaliteit van je patiënten verbeteren. Het is dus een mooi nuttig beroep en kan je veel voldoening opleveren mits je empathisch bent en je goed kan inleven in anderen. Dit ontbreekt nog bij veel artsen. Je bent niet alleen arts voor het geld toch?

Wat is hier voor nodig?

Een opleiding geneeskunde. De opleiding tot arts duurt zes jaar, waarvan drie jaar bachelor en drie jaar master. Beide worden afgesloten met een diploma. Na ontvangst van het masterdiploma ben je basisarts. Daarna kun je je nog specialiseren.

Je kunt de opleiding geneeskunde bijvoorbeeld hier volgen.

Specialiseren? Dan zijn er weer andere vereisten.

Huisarts: deze specialisatie duurt drie jaar, de totale opleiding duurt negen jaar.

Internist: deze specialisatie duurt vier jaar, de totale opleiding duurt tien jaar.

KNO-arts: deze specialisatie duurt vijf jaar, de totale opleiding duurt elf jaar.

Chirurg: deze specialisatie duurt zes jaar, de totale opleiding duurt twaalf jaar.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in geneeskundige methoden. Hiervoor moet een Huisarts bijscholingen blijven volgen door het bezoeken van congressen en studiedagen, het volgen van cursussen en trainingen en het bijhouden van vakliteratuur. Ook voor de andere artsen zoals een chirurg geld dit uiteraard.

Als arts moet je methodisch kunnen werken, een analytisch vermogen hebben, geduld, inlevingsvermogen, aandacht voor details en meer. Verder is een goede huisarts leerierig.

Wat ga je verdienen?

Wat betreft het salaris, verdient een arts gemiddeld ongeveer €80.000 – €150.000 per jaar in Nederland, afhankelijk van de specialisatie en ervaring. Een huisarts in loondienst ligt bij fulltime dienstverband tussen de €7600 en €8700 bruto per maand, wat ongeveer uitkomt op 4000/5000 euro netto per maand. Het salaris van een huisarts is afhankelijk van ervaring en de CAO die van toepassing is. Dit kan zijn de CAO voor huisartsen, of de CAO voor Gezondheidscentra. In sommige gevallen kan het salaris van een arts echter aanzienlijk hoger of lager liggen dan deze gemiddelde cijfers, afhankelijk van factoren zoals de locatie, de werkgever en het aantal jaren ervaring. Ook een arts met een eigen praktijk verdient vaak meer.

Previous articleConducteur worden. Hoe dan? lees het hier.
Next articleHoeveel verdient een piloot?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here